Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Habertürk canlı yayınında Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı.
Ekonomiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Şimşek, vergide kayıt dışılık ve vergi adaletsizliğini gidermede devreye alınacak uygulamaları anlattı.
Üzerinde çalışılan vergi paketiyle kayıtdışılığın önüne geçileceğini belirten Şimşek, “Türkiye’de birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var. Biz verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bizim iki temel ilkemiz var. Vergide adaleti sağlamak ve uygulamada etkinliği sağlamak” dedi.
“Birçok kesim vergiden imtina ediyor, ciddi bir kayıtdışılık var”
Türkiye’de vergilerin gelire oranının yüzde 21 bile olmadığını ifade eden Şimşek, ‘OECD’de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz’ şeklinde konuştu.
Şimşek daha sonra, uygulamaya alınacak vergi paketinde çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getirileceğini söyledi.
“Kuyumcu 16 bin TL, doktor 27 bin TL gelir beyan ediyor”
Sözlerine devam eden Şimşek kuyumcuların geçen sene aylık matrahın 16 bin TL seviyesinde, doktorların ise 27 bin TL gelir beyan ettiğini belirterek böyle bir durumun olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Avukatların ise 17 bin TL gelir beyan ettiğini ifade eden Şimşek, “Bir kuyumcu ortalama 16 bin TL, bir doktor 27 bin TL, bir avukat 17 bin TL gelir beyan ediyor; böyle şey olmaz” dedi.
Hasılata aykırı beyanlardan izahat istenecek
Bütün bu alanlarda hasılat tespiti yapılacağını da sözlerine ekleyen Şimşek, “Hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
Şimşek son olarak yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi düşündüklerini, kripto varlıkların da vergi kapsamına alınacağını söyledi.
“Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız”
“Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız” diyen Şimşek şu ifadeleri kullandı:
Bu vergi paketinde ne yapıyoruz. Çok uluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bir doktor 27 bin TL, bir avukat 17 bin TL gelir beyan ediyor; böyle şey olmaz. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz.
“Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız”
GYO’ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi düşünüyoruz. Kripto varlıkları vergi kapsamına alacağız. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.
“Kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından çok fazlası vergiden kaçınmaya çalışıyor”
İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceğiz. Türkiye’de 1,1 milyonun üzerinde kurumlar vergisi mükellefi var. Kurumlar vergisi mükelleflerinden yarısından çok fazlası vergiden kaçınmaya çalışıyor. Geçenlerde bir yapay zeka şirketi ziyaret etti. Kurumlar vergisinin tüm defterlerini inceleyecek bir modül geliştirebilir misiniz diye sorduk. Bunu geliştirmek için kapımız şirketlere açık. Az kazanandan en az vergi almak için sistemi kurgulayacağız. Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız.
GÜNDEM
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024